tradition

HISTORIA BAKOM TYSKA BYXOR

Byxorna kallas i Tyskland för “zunfthose” och används traditionellt av snickare. Byxorna tillverkas i Tyskland – efter traditionellt design. Hantverkarna bär dessa byxor under sin utbildning och inom sitt yrke. Du kan även träffa på hantverksgesäller på sin frivilliga gesällvandring- en tradition sedan medeltiden!

En gesällvandring (på tyska: “Waltz” eller “Tippelei”) är en frivillig vandring i anslutning av lärlingstiden inom yrket. Gesällvandringen har funnits sedan slutet av medeltiden. Ända fram till industrialiseringen var utförandet av gesällvandringen ett krav för att kunna ansöka om mästarprovet. Men den egentliga anledningen för att göra gesällvandringen har inte förändrats sedan dess: att lära känna nya arbetstekniker och främmande orter, att få livserfarenhet helt enkelt.

I offentligheten ska gesällen bära sin mundering (på tyska: “die Kluft”), varje årstid. Den består av ett par svarta utsvängda manchesterbyxor, en vit kraglös skjorta, svart väst och jacka, bälte och slips, såsom en stock och en svart hat. Gesällen bär alla ägodelar samt en vandringsbok med sig i ett prydligt tygpaket som kallas för “Charlottenburger”.

Gesällvandring finns i många hantverksyrken: murare, takläggare, betongjutare, båtbyggare, keramiker, smedar, stenhuggare, bildhuggare, bokbindare, guldsmedar, instrumentbyggare, kyrkmålare mm. Den största delen utgör dock snickare. Många yrken bär de väldigt liknande typiska svarta arbetskläder som gör det svårt att skilja de åt. Det förstärker missuppfattningen att det bara är snickare som vandrar.
Klicka här för att se bilder av vandringsgesäller

Inom gesällvandringen måste man följa en hel del traditionella regler. Enligt de flesta förbundernas regelverk så ska gesällen vandrar i
– minst 3 år och 1 dag.
– man måste ha klarat av gesällprovet och innehar gesällbrevet
– man får inte ha skulder
– man får inte vara gift
– man får inte finnas i brottsregistret
Gesällvandringen ska inte missbrukas som en flykt från vardag och ansvar

LIVET PÅ GESÄLLVANDRING

Gesällen jobbar under de tre åren mest utan lön, i utbyte mot mat och sovplats. Dessutom får gesällen inte äga ett fordon – inte ens en cykel. Vandringen ska ske till fots eller genom liftning – konsten att få skjuts! Att använda sig av kollektivtrafik är inte direkt förbjudet men väcker anstöt. Vandringsgesäller (På tyska: “Wandergeselle” eller “Fremder”) är beroende av medmänniskornas hjälp på sök efter arbete och sovställen. Därför ska man bete sig korrekt och vara vårdad och artig. Såkallade gamla gesäller som själv minst har varit ett år på vandring hämtar sina framtida vandringsbröder och inför de i livets regler. Jobbsökandet sker genom att prata för sig. Till vandringens kännetecken hör att gesällerna under dessa 3 år inte får närma sig sin hemort med mindre än 5 mils avstånd. Detta gäller även vid helgdagar som till exempel jul. Mobiltelefonen stannar förstås hemma.

Idag finns det 7 gesällförbund i Tyskland. Sedan 1980 finns det 2 gesällförbund som tillåter kvinnor att utföra gesällvandringen. Antalet vandrande gesäller i Tyskland ligger kring 500 gesäller per år. Över hela världen ska det vara runt 10000.

byggnadsvård hantverk gesäll tyska byxor mollskinnsbyxor hantverksbyxor .jpg